top of page

Jezelf uitgummen.

Je kent het misschien... Dat je jezelf ongemerkt en deels onbewust excuseert of uitgumt. Omdat je ongesteld bent, van kleur bent, een ‘Hollander’ bent in België, als vrouw samenwoont met een vrouw, voorkeur hebt voor unicorn-truien.


Discriminatie en kansongelijkheid beginnen bij de vooroordelen van de meerderheid. Het wel of niet ontvankelijk zijn voor hoe een ander is. De openheid waarmee je iemand verwelkomt en zegt: ‘jij mag er zijn, écht zoals je bent’.


Jij beseft je ook te weinig dat je dagelijks vanuit oordeel handelt. En ook jij staat weleens ‘aan de andere kant’. De psychologische veiligheid om écht te voelen dat je geaccepteerd wordt is zeldzaam in organisaties.


Besef dat het veranderen daarvan grote positieve gevolgen heeft voor mensen. Maak alles bespreekbaar, laat alles er zijn, veroordeel alleen het oordeel zelf. Als bedrijven menselijker organiseren, volgt de maatschappij misschien ook.


Goed dat thema’s als inclusie en diversiteit op de kaart staan, maar behandel ze wel vanuit de echte essentie en de breedte. Het gaat niet over het type geslachtsdeel of het land van herkomst (alleen).

bottom of page