top of page

Focus op wie wel wil.

‘Hoe krijg je iedereen mee in je organisatie?’

Niet iedereen wil altijd 'mee'. Leg je daar gewoon bij neer. Maar(!) te vaak wordt de focus gelegd op het meekrijgen van mensen die NIET willen ipv op de mensen die WEL willen.


Stel je hebt 3 kinderen. De 1e speelt piano, zingt als een nachtegaal, haalt tienen voor Latijn en is altijd vrolijk. De 2e lijkt het meeste op jouzelf en is vrij relaxed, maakt grapjes en is soms chagrijnig. De 3e jankt enorm veel en is brutaal tegen de buurvrouw.


Wie ben je geneigd de meeste aandacht te geven? Juist: 3. De meeste mensen zouden liever kind 2 de meeste aandacht geven. Kind 1 is een beetje te streberig en die redt zichzelf wel.


Wat er gebeurt wanneer je de negatieve collega’s buitensporig veel aandacht geeft? Dan schuift ‘het midden’ langzaam ook naar de negatieve kant. Negatief aandacht vragen heeft kennelijk effect. Een deel van de excellerende groep schuift meer naar het midden, want de erkenning voor het goede gedrag is er te weinig.


Wanneer je je op de positieve collega’s richt dan draai je deze tendens om. Het midden schuift sneller naar topprestaties en achterblijvers gaan deels naar het midden. Er blijven altijd mensen achteraan lopen, maar je kunt het totale spectrum naar voren schuiven.


Als je je maar bewust bent van je focus.

Comments


bottom of page