top of page

De vaas.

Wanneer je als ondernemer operationele taken los probeert te laten (ik herhaal: proberen), dan is dat hartstikke eng. Je collega’s pakken voortaan iets op. Maar doen ze dat ook echt? En doen ze dat zoals jij dat voor je ziet? Vaak niet.


Dan is je natuurlijke reactie: ingrijpen. Niet doen is mijn advies. Laat ze zelf leren en weet: uiteindelijk komt het goed. Het nog belangrijkere advies: laat weten aan je collega’s dat je de neiging hebt tot ingrijpen maar dat je het probeert niet te doen. Ik herhaal: probeert.


Spreek met je collega’s een codewoord af als je de neiging om in te grijpen niet lijkt te onderdrukken. Dus als je collega’s zien dat je weer directief ingrijpt, dan moeten ze je kunnen terugfluiten..


Iedereen mag weten dat je het lastig vindt. Iedereen mag je terug kunnen roepen. Mijn codewoord was (en is nog steeds) VAAS(!). Die hoor ik overigens nooit meer. In totaal is die 3x serieus ingezet in de eerste maanden. Ik heb 'm nu al drie jaar niet meer gehoord, omdat ik het wedstrijdje wilde winnen. Valt best mee hoe lang het duurt voordat je het ingrijpen afleert.


Wat is jouw codewoord? En zou je er eentje willen? Vraag je collega’s dan om die te bedenken.

bottom of page