top of page

De gezondste organisatie.

Meegenomen worden. Als (vermeend) leider heb je mensen mee te nemen. In een gedachtegoed of ‘gewoon’ in je voorbeeldigheid. Allebei al lastig zat, zeker om het consistent te doen. We zijn tenslotte geen robots en hebben allemaal onze mindere periodes wel. Veel mensen zien me als een leider, terwijl ik dat vaak helemaal niet wil of leuk vind. Tuurlijk hou ik ervan om de controle te hebben (dat deel in me vindt het leiderschap wel prettig), maar liever word ik vaak meegenomen in de energie of wijsheid van anderen.

Brengt me op wat er onlangs gebeurde. Een jaar geleden bracht ik inhoud aan de term Gezondste Organisatie (samen met Joost Doelman Anita Helten-Hensgens en David Van den Tillaart, niet onbelangrijk om te vermelden) binnen VGZ. Speurwerk, hersenkrakerij en tal van gesprekken leidden tot een holistisch beeld van wat het is, waarom het belangrijk is en hoe je regie kunt houden op weg naar (wat wij noemen) de gezondste organisatie. Drie domeinen kwamen daar uit, met zeven thema’s per domein. Kortom, 21 elementen waar je op te sturen hebt om het beste in je organisatie naar boven te halen. Is het de waarheid? Nee. Is het zeer waarschijnlijk iets goeds om te benutten? Zeker.

Maar over de inhoud wil ik het nu niet hebben, kort over het proces: Toen het raamwerk stond is het de organisatie ingebracht. Langzaam, langs de lijnen van het interne netwerk. Metingen worden voortaan op dit raamwerk gebaseerd, het is een kapstok voor beleid geworden, andere organisatieonderdelen kijken hoe erop aangesloten kan worden en er staat een hele trainingscatalogus gevuld voor collega’s mbt dit onderwerp. Je knippert even met je ogen en bam. Een jaar na de ontwikkeling ben ik per toeval bij een bijeenkomst van de cirkel gezondste organisatie. Ik werd trots. Dat het bij zoveel collega’s al op zo’n manier was gaan leven dat zij zo betrokken tal van waarachtige acties ontplooien binnen de organisatie wist ik simpelweg niet.

Ineens zie je hoe je werk van een jaar eerder tot leven gekomen is en zich verder ontwikkelt. Krachtiger en uitgebreider dan ik verwacht had. Ik werd meegenomen in de energie van de groep. Het geeft me weer motivatie om het verder te verspreiden en er de diepte in op te zoeken. Meegenomen worden door anderen. Zalig.

Ja, lekker op het podium. Maar in de zaal is ook weleens lekker.

Hozzászólások


bottom of page