top of page

Luister niet naar mij.

Wat je ook leest of hoort van anderen, trek je eigen (ondernemers)plan. Trek niet alleen de opvattingen van anderen in twijfel, maar experimenteer ook juist zelf actief. Ontdek op die manier jouw eigen stijl en waarheid.


Jouw context is een andere dan die van mij of de managementgoeroe die je ergens gezien of gelezen hebt. Vorm daarom jouw eigen mening in jouw context en blijf daardoor los van conventionele keuzes (van anderen eigenlijk) die je op een bepaald moment zullen gaan verstikken. Wat je wél kunt doen met wat je leest of hoort: het laten prikkelen van je gedachten. Hooguit. Je kan het aanhoren, maar luister niet.


Het grote voordeel hiervan: alles is jouw plan en jouw uitvoering. Je behoudt daarmee je eigen karakter en dat is, verrassend genoeg, het belangrijkste bezit dat je hebt. Jouw karakter en DNA kan door niemand worden overgenomen, hooguit slecht geïmiteerd. De uniciteit van dat karakter is je onderscheidende vermogen in de markt, mits je het in volle glorie durft te laten zien. Daarom is transparantie zo belangrijk. Experimenteer dus niet alleen, deel ook jouw ervaringen met iedereen die dat maar horen wil. De twee bijkomende voordelen daarvan:

  • al delende ben je zaken voor jezelf aan het verklaren (meer verbinding met jezelf)

  • je deelt jezelf - authentiek - met de wereld (meer verbinding met anderen)


Die oprechtheid (in verbinding) zorgt er al snel voor dat je als een inspirerend persoon of bedrijf gezien wordt. Doe het lang en consistent genoeg, en je wordt wellicht nog een autoriteit in de markt ook. Als je anderen maar niet gaat geloven wanneer ze jou een 'kwetsbare' of 'authentieke' leider noemen. Je bent gewoon iemand die eigen keuzes maakt en dat deelt met anderen. Die nuchterheid siert je.


Voor je het weet lezen anderen over en van jou en steken ze de loftrompet. Jij zal moeten wennen aan het feit dat dat gebeurt. 'Hoe kan dit nou?' vraag je je af. Je imposter syndrome speelt op. Toch is het logisch dat mensen naar je kijken: jij had het lef om zelf te kiezen. Daar hebben mensen respect voor en daarom zien ze je graag (vaak tijdelijk, dat wel) als voorbeeld.


Maar goed: nu willen mensen naar jou luisteren. En dan is het aan jou om te zeggen: 'Bouw lekker je eigen feestje. Die zijn vaak het leukst voor anderen om te komen bezoeken. Ik hoop dat je me ooit uitnodigt.' Wie mijn grootste inspiratiebron is voor het bouwen van mijn feestje? Ik heb naar mezelf geluisterd. Luister jij alsjeblieft niet naar mij.

Comments


bottom of page