top of page

Just (don’t) do it. En wees er blij om.

Iedereen kent ‘m. De pay-off van Nike: Just do it (geen idee of ze die nog gebruiken eigenlijk). Sterke boodschap toch? “Doen! Actie!” Maar hoe zalig kan het zijn om iets niet te doen? En niet alleen zalig, het is ook goed voor je om er bij stil te staan. Je kan wel balen van een sigaret die je hebt opgestoken, maar je baalt er later niet van dat je die sigaret niet gerookt hebt (ik ken het gevoel - en ik heb gelijk trek). Je kan wel balen van het eten van een reep karamel-zeezout (OMG) van Tony, maar de dag erna baal je er niet van als je het niet zou hebben gedaan (ik ken het gevoel - en ik heb gelijk trek).


Sta er eens bij stil welke zaken je allemaal niet hebt gedaan waar je achteraf gezien blij om bent. Dat gaat veel verder dan een sigaret of een chocoladereep. Vaak is het credo: ik wil later geen spijt hebben van dingen die ik niet gedaan heb. Ik snap best dat het een motivatie kan zijn om zoveel mogelijk je gevoel achterna te gaan en risico’s te nemen. Het beginnen van een eigen bedrijf bijvoorbeeld, of een duik in het diepe nemen met een skydive. Maar waarom draai je dat niet om? Probeer bewust blij te zijn met dingen die je niet doet. 


Je kent het credo ‘wat je niet ziet dat mis je niet’. Wat je niet doet, mis je net zo min. The fear of missing out kan je continu een opgejaagd gevoel geven dat je nog van alles moet doen. Even je telefoon checken, liefst alle social kanalen. Of toch nog perse even die volgende aflevering op Netflix kijken tot 02:00uur ‘s nachts (ik ben Breaking Bad nog een keer aan het kijken). Het kan ook zijn dat je heel graag (nog) een paar (Nike-)schoenen of een auto wil kopen (liefst die dikke bak), terwijl je er een paar maanden later echt geen spijt van zal hebben als je het nu niet doet. 


Wat wil het toeval... Deze week heb ik mijn nieuwe auto besteld, toch maar die dikke bak. Het voelde lekker - maar er is ook die druk: ik moet van mezelf nu wel voldoende betaalde talks doen per maand om de kosten te dekken. Ineens is er het woord ‘moet’, terwijl ik talks fantastisch leuk vind om te doen (ja, je mag me er voor wakker maken). Omdat ik het ene doe, moet ik ook ineens iets anders van mezelf. Daar hebben meer mensen last van en het risico bestaat dat het een gebed zonder einde wordt. Besef je dat je daar je eigen vrijheid soms mee teniet doet. En wie wil er nou ‘onvrij’ zijn? 

Als je minder doet, is er minder 'moet'

Tegenover het bestellen van mijn nieuwe auto staat gelukkig ook iets anders. Iets wat ik niet gedaan heb. Vandaag hebben mijn vrouw en ik een huis bezichtigd aan de overkant van de straat. Een droomhuis, maar we kopen het niet. Om dat te vieren zijn we vanavond uit eten gegaan. We houden het bij ons oude vertrouwde huis en dat scheelt enorm veel gedoe (en extra maandlasten). Het hoofdgerecht was nog niet opgediend of ik ratelde al door over wat ik deze week allemaal nog had willen doen, maar waar ik niet aan toe ben gekomen. Daar ging ik weer. Te weinig bewust tevreden en in een continue molen van verlangens en moetjes.  


"Malle vent", zal je misschien denken. Maar ook jij bent (zelfs op het moment dat je dit leest) teveel bezig met alles wat je nog wilt doen of moet doen van jezelf. Gun jezelf rust door een heel simpel trucje. Haal je een paar dingen voor de geest die je niet gedaan hebt en wat later helemaal niet bleek te boeien. Sterker nog, waar je achteraf wellicht zelfs blij om bent gezien je huidige context. Dat kan variëren van een afzakkertje minder, tot het niet kopen van die broek die je in de aanbieding zag. Het kan ook zijn dat je een paar actiepunten gewoon hebt laten schieten op je werk en dat er niks bleek te gebeuren. Of, zoals ik vandaag, dat je besloten hebt om een huis niet te kopen. Nou en?!

Het maakt niet uit wat je doet. En dus maakt het ook niet uit wat je niet doet.

Dat geeft je ook wat meer rust en vertrouwen voor beslissingen van vandaag: je krijgt niet van alles wat je niet doet spijt. Door dit besef kan je overal wat luchtiger naar kijken. Veel ondernemers proberen vandaag de dag wat meer ‘los te laten’ (loslaten; zakelijk modewoord van het jaar 2019??). Ik heb het ook lang geprobeerd, maar ging er juist krampachtiger door acteren. En wat probeerde ik dan los te laten? Controle vooral. Was het niet makkelijker voor me geweest als ik niet was begonnen met controleren? Als je iets niet vastpakt, hoef je het ook niet los te laten. Het is een simpel spelletje van iets meer 'Fuck it' tegen jezelf zeggen. En jezelf er bewust van zijn dat je dat doet.


Test het ‘omdraaien’ van gedachtes zelf maar eens met het volgende. Als je ergens pijn hebt dan is dat vreselijk en dat besef je je op dat moment terdege. Helaas sta je er vandaag te weinig bij stil dat je géén pijn hebt. Heb je weleens een ingegroeide teennagel gehad? Vreselijk ($#%#) op het moment zelf. Ontstoken kies? Slijmbeursontsteking? Migraine? Allemaal rot. Maar had jij vandaag door dat je er geen last van had? Nee, maar als je dat af en toe wel even tegen jezelf zegt, dan is je dag ineens een stuk relaxter. Zo werkt dat ook met het koesteren van de dingen die je niet gedaan hebt. Gun jezelf die lol.


En om te laten zien dat ik hier zelf ook veel moeite mee heb, deze Note-To-Self: "Let it be, lieve Cedric. Je hebt genoeg gedaan deze week. Dit artikel is het laatste wat je deze week gecreëerd hebt. En als je het niet had gedaan, dan was dat ook hartstikke prima geweest. Ga genieten van dat huis dat je niet gekocht hebt."


Wat heb jij allemaal niet gedaan? Ik ben blij voor je. Zo, en dan nu die reep karamel-zeezout.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page